Gratis retourneren
Grootste voorraad van A tot J - Cup
Klantentevredenheid: 4,9/5 op meer dan 3000 reviews
Beste paskamerservice van België
Persoonlijke lingeriestyliste

"Beste paskamerservice van België"

In 2017 was Lingerie Ohlala winnaar van de de Publieksprijs van de prestigieuze PrimaDonna Award. Hiermee mag de winkel zich de winkel noemen met 'de beste paskamerservice van België'.

Ohlala geeft bh-advies in Plus Magazine 14
Ohlala over badmodetrends 2018 15Ohlala over badmodetrends 2018 15 Swing mee met de Ohlala-song en win een bikini of badpak! 13Swing mee met de Ohlala-song en win een bikini of badpak! 13

Ohlala geeft bh-advies in Plus Magazine

Tekst: Ellie Maerevoet / Plus Magazine

Zonder schroom op zoek naar de juiste bh

De tijd dat lingerie wit, zwart of vleeskleurig was, ligt ver achter ons. Ondergoed is dezer dagen even trendgevoelig als andere kledij. Maar hoe kies je tussen al die kleurtjes, kant en cups de bh die jou perfect past en je lichaam flatteert? De lingeriestyliste weet raad.

Schouderbandjes die afzakken of net te strak zitten waardoor ze lelijke rode strepen achterlaten op je schouders. Discreet even je bh naar beneden trekken en je borsten weer op hun plaats stoppen. Of, van zodra je thuiskomt, dat vervelend knellende ding uittrekken. Klinkt herkenbaar? Wees gerust, liefst 70% van de vrouwen draagt een foute bh-maat.

Rug- en schouderklachten

Meestal is het gewoon storend, maar jarenlang een slechte bh dragen, kan ook medische klachten veroorzaken. “Of een slechte bh al dan niet hangborsten in de hand werkt, is niet bewezen, maar je rug en schouders hebben zeker baat bij een goed aangepaste bh,” zegt dr. Marian Vanhoeij van de Borstkliniek UZ Brussel. “Heel wat vrouwen komen op consult met borstpijn in combinatie met schouder- en rugklachten en heel vaak hebben ze een slecht passende bh aan. De beugels prikken in het borstweefsel en/of de te smalle schouderbandjes snijden tot in het spierweefsel. Hun klachten zouden al fel verminderd kunnen worden met een bh die goed past. Wie een goed aangepaste bh draagt, neemt bovendien een rechtere houding aan. Zeker bij jonge vrouwen is dit belangrijk: een goede bh die hun boezem wat kleiner doet lijken, kan ervoor zorgen dat ze minder voorovergebogen lopen en de rug rechten.” Volgens dr. Vanhoeij is advies van een lingeriespecialist de eerste stap naar een oplossing voor deze klachten. “Een goede bh is niet goedkoop, maar ook in minder dure lingeriespeciaalzaken kan je tegenwoordig advies vragen. Het is belangrijk om je schroom te overwinnen want je hebt beter één goed passende bh dan verschillende slechte.”

Meten is weten

Over schroom in het pashokje kunnen ze bij lingeriezaak Ohlala! meespreken. De speciaalzaak van moeder en dochter Bernadette Demasure en Lot Decock won de PrimaDonna Award voor lingeriestyling. “Het is opvallend hoeveel vrouwen nog nooit hun bh-maat hebben laten opmeten. Terwijl het iets is wat je regelmatig moet doen. Je lichaam verandert voortdurend”, merkt lingeriestyliste Lot Decock op. “De meeste vrouwen kopen hun bh te klein. Maar als er nu iets is wat je niet te klein mag kopen, is het wel je bh want dat zie en voel je meteen. Of men neemt de rug te groot om te vermijden dat men een grotere cupmaat moet nemen. Iemand voor wie een 90C te klein is geworden, heeft vaak baat bij een 90D. Om dat te vermijden, kiezen ze nog liever een 95C, want de cupmaat groeit mee met de omtrek. Maar als het rugpand van je bh te groot is, hebben je borsten niet voldoende ondersteuning.”

Volg je gevoel

Een goede bh mag je amper voelen zitten, terwijl hij je wél heel vrouwelijk en zelfverzekerd doet voelen. “Je gevoel is zeker een goede raadgever, maar het is meer dan dat”, zegt Bernadette. “Je ziet het ook onder je bovenkleding. Afhankelijk van het model -- een balconnet, push-up, hartvorm,... -- kan je silhouet er helemaal anders uitzien. Wij geven mensen vaak een T-shirt om aan te tonen wat het effect is van een bepaalde bh op je bovenkleding. Ik denk dikwijls op een receptie ‘had zij nu andere lingerie aan, dan had dat kleedje meer geflatteerd’.”

Daarnaast wordt de keuze van een bh steeds meer bepaald door het modebeeld. Bernadette: “Vroeger had je de witte bh die moest passen onder de eeuwig witte bloes. Zwart was een beetje gewaagd, en je had nog vleeskleur. Onze collecties bleven soms vier seizoenen in de rekken hangen. Nu wisselen de kleuren en de modellen samen met de modetrends.”

“Wat leuk is aan onze job, is dat wij zaken kunnen voorstellen die de klanten helemaal niet gevraagd hebben”, aldus Lot. “Een vrouw die een broek komt kopen, moet je niet vragen om eens een rok te passen. Bij ons kan dat wel. Wij mogen altijd voorstellen om eens een heel ander model te proberen. Onze eerlijkheid wordt fel geapprecieerd.”

Psycholoog in de paskamer

Toch moeten ze soms omzichtig omgaan met klanten die zich letterlijk en figuurlijk blootgeven. Bernadette: “We zitten heel dicht op onze klanten, gaan mee in de paskamer. En dan gaan de gesprekken al snel over persoonlijker zaken. Blije en verdrietige gebeurtenissen.”

“Mensen zijn verzwaard ‘want’, of ze zijn vermagerd ‘want’. Er is altijd een intieme reden”, weet Lot. “Een lingeriestyliste moet een luisterend oor kunnen bieden. Het leukste is om iemand met een negatief zelfbeeld naar huis te laten gaan met een goed gevoel. Dat lukt soms. Als een klant slechtgezind is, moet je ervan uitgaan dat er iets scheelt. Misschien heeft ze pijn of relatieperikelen. Je moet dat aanvaarden en rustig tonen wat je allemaal hebt aan lingerie. Als je er zo in slaagt om het ijs te breken, dan is je dag goed.”

Om elke klant op haar gemak te kunnen stellen, proberen Lot en Bernadette ook onder de verkoopsters een zekere diversiteit te hebben. “Iemand die zichzelf te zwaar vindt, wordt misschien liever niet geholpen door een slanke verkoopster maar door iemand met dezelfde lichaamsmaten. Een oudere vrouw zal doorgaans liever een oudere verkoopster hebben. Al kan het ook omgekeerd: dat een rijpere vrouw graag advies krijgt van een jonger iemand zodat ze zeker nog mee is met de nieuwste trends."

Menopauze

Vrouwen in de menopauze voelen zich vaak wat minder goed in hun vel. Dat ervaren ook de lingeriestylistes: “Je lichaam verandert enorm, ook al komen er niet altijd kilo’s bij. Bovendien heb je net dan vaak heel wat te vieren: je wordt vijftig, de kinderen trouwen,… Je wil er dus op je best uit zien. Het is aan ons om die onzekerheid over hun lichaam weg te nemen. En goede lingerie kán dat effect hebben: met een mooie kanten tailleslip of body die het buikje wat verdoezelt voelen veel dames zich weer supervrouwelijk.”

5 praktische vragen aan de lingeriestyliste

1. Hoe bepaal je je bh-maat

Meet je borstomtrek net onder je borsten. Hou de lintmeter goed strak. Het cijfer geeft je de Europese omtrekmaat (voor de Franse maat moet je er 15 bij tellen). Voor de cupmaat meet je de omtrek losser op de borsten, ter hoogte van de tepels. Het verschil tussen de cupomtrek en de borstomtrek bepaalt de cupletter. Bij een verschil van 17 heb je bijvoorbeeld een C-cup. Een verschil van 19 komt uit op een D-cup. Dit kan nog verschillen afhankelijk van het model van de bh. Belangrijk is dat het tussenstuk van je bh op je borstbeen moet rusten. Het mag niet zweven tussen je borsten.

2. Wat als je borsten een verschillende grootte hebben?

Niemand heeft twee gelijke borsten. Als het verschil te groot is, kan men de cup wat innemen of een mousse onder de kleinste borst steken. Voor echt grote verschillen bestaan er mooie bh’s met deelprotheses.

3. Is shapewear gezond?

De shapewear of figuurcorrigerend ondergoed van tegenwoordig is voldoende comfortabel om er een hele dag mee rond te lopen. Er bestaan wel wat misverstanden over: zo maakt shapewear je geen maatje kleiner. Je moet de shapewear ook niet kleiner kopen dan je gewone kledij, want dan blijft het niet goed zitten. Het type corrigerend ondergoed (onderkleed, body, hoge tailleslip,…) dat je koopt is erg persoonsgebonden en hangt af van je probleemzones en de bovenkleding. Passen is de boodschap.

4. Is een sport-bh echt nodig?

Borsten bewegen tot 10 cm op en neer wanneer je gaat hardlopen. Om te vermijden dat je borstweefsel beschadigd raakt, is een goede sport-bh essentieel. De bh mag geen beugels hebben en moet comfortabel zitten. Hij moet de borst volledig omvatten en heel goed ondersteunen. Een sportslip is niet nodig, maar wel leuk als hij mooi bij je sport-bh past.

5. Hoe moet je een bh wassen?

Een bh is erg krimpgevoelig, vooral ter hoogte van de beugels. Was hem daarom nooit boven 30°C, op een programma voor fijne was en in een waszakje. Stop een bh nooit in de droogkast, maar laat hem plat drogen ofwel met het tussenstukje over de wasdraad.

Worden borsten groter?

Bernadette Demasure, 30 jaar in het vak als lingeriestyliste, merkt op dat ze veel vaker bh’s met grotere cupmaten verkoopt. “Ik heb het gevoel dat borsten groter worden. Bikini’s met een kleine omtrek en een G-cup zijn geen uitzondering meer.” Worden onze borsten groter? We stelden de vraag aan dr. Marian Vanhoeij. “Er zijn aanwijzingen dat onze borsten inderdaad groter worden. We worden in het algemeen zwaarder, maar misschien is het ook een gevolg van hormoontoevoegingen in eten en het milieu. Meisjes krijgen ook steeds vroeger hun maandstonden. Het belangrijkste is dat de borst voornamelijk aan vetweefsel lijkt te winnen en dat het klierweefsel niet toeneemt. Mensen met klierrijke borsten hebben namelijk een verhoogd risico op borstkanker. In de VS moet sinds kort bij een mammografie ook de densiteit van de borst beschreven worden -- of het een vetrijke of klierrijke borst is. Dit zal ons veel informatie geven of die vergroting van de boezem effectief meer risico inhoudt op borstkankers.”

 

 

"Beste paskamerservice van België"

In 2017 was Lingerie Ohlala winnaar van de de Publieksprijs van de prestigieuze PrimaDonna Award. Hiermee mag de winkel zich de winkel noemen met 'de beste paskamerservice van België'.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Lingerie Ohlala maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier impliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer informatie