Gratis retourneren
Grootste voorraad van A tot J - Cup
Klantentevredenheid: 4,9/5 op meer dan 3000 reviews
Beste paskamerservice van België
Persoonlijke lingeriestyliste

De Behaklas

Veelgestelde vragen

1. Hoe bepaal je de correcte behamaat?

(zie ook Behaklas-filmpje: Hoe bereken je je behamaat?)

We bepalen de juiste maat door te meten met een lintmeter. Eerst meten we strak onder de borst, daarmee bekom je de Europese omtrekmaat ( bijvoorbeeld 75). Daarna meten we losjes op de borst (bijvoorbeeld 90). De borstomtrek maat verminderen wij dan met de omtrekmaat onder de borst en dat verschil geeft ons de cupmaat.

Bij het voorbeeld hebben we : 90 borstomtrek – 75 onder de borst = 15.
15 is de cupmaat en dit staat gelijk aan cup C.
De cupmaten verspringen per 2 dus een verschil van 13 is B, van 17 is D,…

Goed om weten : de Franse omtrekmaat = de Europese omtrekmaat + 15
Dus : Europese omtrekmaat 75 = Franse omtrekmaat 90.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

2. Waar moet je op letten bij het kopen van een beha?

De juiste maat van een beha is zeer belangrijk, best laat je je hiervoor adviseren in een gepecialiseerde lingeriewinkel. Maar je kan voor jezelf wel wat checkpoints controleren:

  1. Controleer of dat de beugel goed rond je borst en op je ribben rust, als je beugel in je borst of onder je oksel prikt, dan is de beha niet goed van maat
     
  2. Als het middenste stukje van de beha mooi tegen het lichaam (plat tegen het borstbeen) sluit, dan zal de beha goed blijven zitten.
     
  3. Is de rugomtrek goed van maat? Deze mag niet snijden maar zeker niet te los zitten, weet dat 70% van de steun van de beha in het rugpand zit.
     
  4. De boven cup mag ook niet insnoeren in de borst, dus als je een t-shirt aanpast boven de beha, moet dit een mooi glad effect geven. Als de beha te klein is, zal dit aftekenen onder een t-shirt. Het geeft de indruk dat je 4 borsten hebt, ipv 2.
     
  5. Let er ook op dat er aan de zijkant van de borst, geen borstweefsel uitpuilt, want dan wil dit ook zeggen dat de beha te klein is. Buig bij het aanpassen eens voorover, en schud even met je boezem, zo valt de borst goed in de beha.
     
  6. En als een laatste controle, doe je best eens je armen volledig in de lucht. Als dan de beha mooi op zijn plaats blijft, dan heb je de juiste behamaat.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

3. Welk behamodel past bij welke outfit?

Bij een gedecolleteerd kleedje of blouse raden wij een push-up beha of plunge beha aan, deze zorgt ervoor dat de borsten mooi gelift worden en geeft dit het nodige ‘cleavage’ of decolleté.

Indien je een kleedje of topje aan hebt die hoog sluit of met een rolkraagje, draag je beter een t-shirt beha. Dit is een beha die effen is, dus zonder kant, en die de borst goed omvat zodat dit een mooi effect geeft en de buste niet zwaarder toont.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

4. Kan een cupmaat veranderen?

Een vrouw verandert gemiddeld tot 7 maal in haar leven van cupmaat. Dit door verschillende factoren waaronder pilgebruik, zwangerschap, gewichtstoename/afname, menopauze,…

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

5. Welke beha draag je als je twee ongelijke borsten hebt?

Geen enkele vrouw heeft twee dezelfde borsten, dus het is heel normaal als de ene borst groter is dan de andere borst. We kunnen een klein verschil oplossen door het ene bandje wat strakker aan te trekken dan het andere, of te opteren voor een voorgevormde beha die redelijk hoog komt zodat het verschil minder zichtbaar is.

Als het verschil iets groter is, dan kunnen we dit oplossen met een beha met verwijderbare kussentjes en het ene kussentje eruit halen.

Of indien je een wat grotere boezem hebt, kunnen we ook een kussentje naaien in een voorgevormde beha die hoog komt, een beha van Prima donna is daar heel geschikt voor.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

6. Wanneer koop je best een borstvoedingsbeha?

Wij raden aan om pas 6 weken voor de bevalling een borstvoedingsbeha te kopen. Als je deze te vroeg koopt, heb je het risico dat eenmaal je hem nodig hebt, hij veel te klein is. Want de borsten worden zeker een maat groter als men stuwingen heeft.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

7. Welk ondergoed draag je tijdens een zwangerschap?

Onze boezem verandert enorm tijdens een zwangerschap, niet alleen worden de borsten groter, ze worden ook gevoeliger. Best kijk je na 12 weken voor een nieuwe beha die redelijk los zit op je rug en van cup groot genoeg is, waar je zelfs nog wat marge in hebt. Wij raden aan om toch een beugelbeha te dragen omdat deze het meeste steun bieden want net dan heb je een goede steun nodig.

Indien je last hebt van de beugels, kan je altijd opteren voor een beugelloze beha maar meestal is de beugel pijnlijk omdat de beha te klein is, eenmaal de juiste maat zal je die niet meer voelen.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

8. Welk ondergoed draag je onder een witte broek?

Onder een witte broek draag je best een huidskleurig, naadloos slipje. De rode of vieux roze tinten zijn ook redelijk onzichtbaar onder wit maar wil je op ‘safe’ spelen, ga dan voor huidskleur. Het model van het slipje is hiervoor niet zo belangrijk, een string mag maar hoeft zeker niet. Een naadloos slipje of shortje is zeker even onzichtbaar als een string.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

9. Welk ondergoed draag je onder een kleedje?

Onder een kleedje stop je best een ‘shapewear’. (zie ook filmpje Wat is shapewear? )

Dit is een soort corrigerend ondergoed, die een mooi vlak silhouet geeft en ervoor zorgt dat het kleedje mooi doorvalt. Opgelet: het maakt je strakker, maar wel geen maatje kleiner!

Wij raden altijd een hoge slip aan die mooi tot onder de borst komt en hierdoor nergens op de buik insnoert. Dit bestaat met pijpjes of zonder pijpjes, voor mensen met zware bovenbenen raden wij zeker een shapewear met pijpjes aan.

Als je twijfelt, breng je kleedje eens mee naar de winkel, zo kijken we samen wat best voor u past!

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

10. Welk ondergoed zie je niet?

Als je ondergoed wil dat niet aftekent onder kledij, dan neem je best naadloos ondergoed. Er bestaat tegenwoordig al heel veel mooi ondergoed die volledig naadloos is en in een zeer zachte lycra zodat dit zeker niet aftekent onder een kleedje of broek.

Als je iets specifiek zoekt onder een strak kleedje, dan ga je best voor een hoge taille slip die volledig naadloos is. Daarmee creeër je het mooiste model en kunnen we voorkomen dat de ‘lovehandles’ (die vervelende vetrolletjes aan de heupen) te zien zijn.

Als je twijfelt, breng je kleedje eens mee naar de winkel, zo kijken we samen wat minst zichtbaar is onder het specifieke kledingsstuk.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

11. Welk ondergoed draag je om een trouwjurk te gaan passen?

Als je trouwkledij of suitekledij gaat gaan passen, dan draag je best een naadloos slipje en een effen beha, dus een beha zonder kant. Indien je dit hebt, mag je gerust ook een strapless beha aan doen, dan ben je zeker dat deze onder alles past.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

12. Welk ondergoed draag je onder een trouwjurk?

Onder een trouwjurk die strapless is of volledig met kant bovenaan, draag je best een bustier. Dit is een beha die perfect kan gedragen worden zonder bandjes en de nodige steun blijft bieden. Weet dan 70% van de steun in het rugpand zit en slechts 10% in de bandjes dus deze zal zeker blijven zitten.

Onder een trouwjurk met een open rug of een transparante rug, draag je dan beter een plakbeha. Hier bestaan ook 2 verschillende soorten van, met beugel of zonder beugel.

Indien je veel steun nodig hebt, neemt je best de plakbeha met beugel.

Als je twijfelt, laat je hiervoor adviseren in onze winkel.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

13. Welk ondergoed draag je onder een sportlegging?

Onder een sportlegging raden wij een naadloos slipje aan. Deze zitten super comfortabel en snoeren niet in onder die strakke leggings. Best ga je voor een shortmodel, dan zit dit mooi rond de poep en blijft het slipje op zijn plaats.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

14. Welk ondergoed draag je bij het hardlopen?

(Zie ook Behaklasfilmpje: Wat moet ik weten over de sportbeha?)

Bij hardlopen is het belangrijk dat je een goede stevige sportbeha draagt!

Weet dat bij deze sport de borst tot 9 cm op en neer beweegt en dat deze bewegingen goed moeten opgevangen worden, anders rekt het borstweefsel onherroepelijk uit. De borst bestaat niet uit spieren dus heeft een stevige sportbeha nodig!

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

15. Welke sportbeha is het best geschikt?

(Zie ook Behaklas-filmpje: Wat moet ik weten over de sportbeha? )

Let bij het aankopen van een sportbeha altijd op dat er een brede band onderaan de sportbeha zit, deze zorgt ervoor de beha goed op zijn plaats blijft zitten en dat je geen irritaties krijgt onder de borst tijdens het sporten.

Wat ook heel belangrijk is, is dat hij hoog komt op de borst, zodat de borsten goed blijven zitten en dat ze er niet bovenuit komen als je sport.

Een derde aspect zijn de bandjes, die zijn best iets breder zodat deze niet kunnen snijden wanneer je beweegt en transpireert.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

16. Wat is een spacerbeha?

(Zie ook Behaklas-filmpje: Wat is een spacerbeha?)

Een spacerbeha is een beha die lichtjes voorgevormd is. Het geeft een mooi effen effect onder een strak t-shirt, zonder dat de borsten een maat groter lijken. Als je zo’n spacerbeha tegen het licht houdt, dan zal je zien dat deze het licht doorlaat. Dit is een beha die veel steun biedt maar toch dames met een grotere boezem de kans geeft om zich comfortabel te voelen in een voorgevormde beha.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

17. Hoe moet je een beha wassen?

(Zie ook Behaklas-flimpje: Hoe onderhoud ik mijn beha's?)

Een beha moet altijd gewassen worden in een waszakje, op fijne was of wolwas en op max 30°. Als je de beha warmer wast dan 30°, dan krimpt de stof rond de beugels en zullen de beugels veel vlugger kraken. Ook gebruik je best geen wasverzachter, want dit is zeer slecht voor de elasticiteit van de beha.

Dus een beha hoef je zeker niet met de hand te wassen.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

18. Hoe droog je een beha?

Een beha mag nooit in de droogkast! Deze hang je best over het droogrek met het middenste stukje van de beha op het rek, zodat de cups er mooi naast vallen op dezelfde hoogte en zo gelijkmatig drogen.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

19. Hoe een beha opbergen?

Een voorgevormde beha leg je best in de schuif zonder de cups in elkaar te vouwen. Je legt ze mooi achter elkaar zodat elke beha de andere wat ondersteunt, zo blijven de voorgevormde cups van je beha mooi glad.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

20. Hoe gaat een beha langer mee?

Als je de levensduur van een beha wil verlengen, dan let je best goed op bij het wassen, dus de beha altijd in een waszakje stoppen en op max 30° wassen op een wasprogramma voor fijne was of wolwas. Gebruik geen wasverzachter, dit is zeer slecht voor de elasticiteit!

Eigenlijk koop je best 2 of 3 beha’s samen, zo kun je de beha regelmatig afwisselen en dan gaat hij ook veel langer meegaan.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

21. Wanneer is een beha versleten?

Een beha is versleten als de beha plots niet meer zo goed voelt, of als je merkt dat de rug zeer los zit, dus uitgerokken is. Weet dat 70% van de steun in het rugpand van een beha zit, dus het is zeer belangrijk dat die rug goed en stevig het lichaam omsluit.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

22. Hoe lang kan je een beha dragen?

De levensduur van een beha hangt vooral af van hoeveel beha’s je hebt en hoeveel je ze draagt. Een beha kan makkelijk 2 jaar meegaan als je regelmatig afwisselt. Draag je hem zeer veel dan zal deze na een jaar zijn steun verloren zijn en vervang je die beter.

Let erop als je de beha aankoopt dan je in het verste gaatje van de sluiting zit, dan kan je, als de beha was uitrekt, hem nog versmallen.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

23. Mag je je beha aanhouden tijdens het slapen?

Een beha doe je best uit tijdens het slapen, de beugels zullen oncomfortabel zijn en kunnen cystes veroorzaken, en als je zweet met een gewone beha aan, dan kan dit irritaties veroorzaken, dus je slaapt best zonder beha of met een beha zonder beugel, en dan nog liefst in katoen of een ademende stof.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

24. Helpt een grotere omtrekmaat bij een grotere boezem?

De beha is groter als je een grotere omtrekmaat neemt, maar wees hier voorzichtig mee! De omtrekmaat van een beha is heel belangrijk, 70% van de steun van een beha zit in het rugpand dus die mag zeker nooit te los zitten.

Als je beha te klein is van cup, dan neem je beter een grotere cupmaat dan dat je een omtrekmaat groter neemt. Dus als je franse maat 90E hebt, en de cup is te klein, dan neem je beter een 90F dan een 95 E.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

25. Hoe weet je of de beugels van je beha goed zitten?

(zie ook Behaklas-filmpjes : Hoe weet ik dat mijn beha te klein is?
OF Hoe weet ik dat mijn beha te groot is? )

Je controleert best eens de beugels als je beha’s past. De beugel moet mooi rond de borst zitten en op de ribben rusten. Het uiteinde van de beugel mag niet in de borst duwen maar ook niet onder de oksel prikken. Tussen de boezem moeten de beugels mooi tegen het borstbeen steunen. Eens de beha de juiste maat is, mag je vinger niet onder het middenste stukje van de beha dat op het borstbeen rust, kunnen.

Als je de armen omhoog doen, moeten de beugels tegen het lichaam blijven.

Meer weten over de beha: check de Behaklas-filmpjes.

Kijk verder...

Behaklas 1: Is er voldoende keuze in mijn maat?

Behaklas 1: Is er voldoende keuze in mijn maat?

Behaklas 2: Hoe bereken je jouw beha-maat?

Behaklas 2: Hoe bereken je jouw beha-maat?

Behaklas 3: Hoe weet ik dat mijn beha te klein is?

Behaklas 3: Hoe weet ik dat mijn beha te klein is?

Behaklas 4: Hoe weet ik dat mijn beha te groot is?

Behaklas 4: Hoe weet ik dat mijn beha te groot is?

Behaklas 5: Wat is een push-up beha?

Behaklas 5: Wat is een push-up beha?

Behaklas 6: Wat is een balconnet beha?

Behaklas 6: Wat is een balconnet beha?

Behaklas 7: Wat is een bustier beha?

Behaklas 7: Wat is een bustier beha?

Behaklas 8: Wat is een spacer beha?

Behaklas 8: Wat is een spacer beha?

Behaklas 9: Wat moet ik weten over de sportbeha?

Behaklas 9: Wat moet ik weten over de sportbeha?

Behaklas 10: Wat is een naadloze beha?

Behaklas 10: Wat is een naadloze beha?

Behaklas 11: Is een plakbeha wel betrouwbaar?

Behaklas 11: Is een plakbeha wel betrouwbaar?

Behaklas 12: Wat draag je best met een grote boezem?

Behaklas 12: Wat draag je best met een grote boezem?

Behaklas 13: Wat draag je best met een kleine boezem?

Behaklas 13: Wat draag je best met een kleine boezem?

Behaklas 14: Wat moet ik weten over shapewear?

Behaklas 14: Wat moet ik weten over shapewear?

Behaklas 15: Hoe onderhoud ik best mijn beha’s?

Behaklas 15: Hoe onderhoud ik best mijn beha’s?

Wij maken gebruik van cookies

De website van Lingerie Ohlala maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier impliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer informatie