Gratis verzending in België | Nederland vanaf 125€
Over borstvoeding en borstvoedingslingerie

Over borstvoeding en borstvoedingslingerie

met Eva Tuytelaers

Storyteller, supermama en levensgenieter Eva Tuytelaers heeft samen met Kristof Hoefkens twee zoontjes, Hélder en Mozes. Ze is thuisblijfmoeder én thuiswerkmoeder en vooral bekend van haar niet zo perfecte stories over ‘mama zijn’ op haar Instagramaccount.

Ohlala vroeg deze energieke duizendpoot uit over haar ervaring met borstvoeding en vooral met borstvoedingslingerie.

 

Eva, vertel ons eens wat meer over jouw ervaring met het geven van borstvoeding. Hoe lang geef je al borstvoeding? Loopt het proces van Moses gelijkaardig met dat van Hélder?

Hélder was zes maanden toen ik stopte met borstvoeding. We kozen bewust om stilletjes af te bouwen na vijf maanden. Dat ‘stilletjes afbouwen’ vond ik vooral belangrijk voor mijn borsten toen. Ik wou dat de melkproductie een natuurlijk proces volgde, maar wel een proces dat ik zelf controleerde. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Hélder kreeg trouwens alleen afgekolfde melk omwille van een moeilijke start. Na vijf maanden borstvoeding was ik echt op en wilde ik ermee ophouden.

Mozes krijgt nu al bijna negen (!) maanden borstvoeding (Het interview werd in juni 2019 afgenomen, toen was dit negen maanden, nvdr). Ik kolf nu zelden af en leg hem dagelijks nog heel vaak aan. Ik ben van plan het deze keer te blijven doen tot hij er zelf mee stopt. Benieuwd wanneer dat is! Nu voelt het trouwens helemaal niet als een opgave, ben ik dankbaar dat ik live kan voeden en is het ook gemakkelijk omdat ik meestal van thuis werk en Mozes eigenlijk altijd bij mij is.

Een goede borstvoedingsbh verandert naargelang je verder zit in het ‘borstvoedingsavontuur’

- Eva

Wat betekent een ‘goede’ borstvoedingsbh voor jou? Welke kenmerken moet die beha zeker hebben?

Dat verandert samen met je borsten en het ‘borstvoedingsavontuur’, vind ik. In het begin is vooral comfort een prioriteit. Een bh die goed aansluit maar geen beugels heeft omdat je borsten zó gevoelig zijn dan. En een borstvoedingsbh die niet te dun is, want je borsten lekken gemakkelijker tijdens die eerste maanden, zelfs met compressen - in mijn geval. Uiteraard zijn ze idealiter ook mooi maar op dat moment is dat laatste aspect minder belangrijk. Ik moest ook dagelijks mijn beha’s wassen, dus daar moet hij dan ook tegen kunnen.

Na een paar maanden voelde ik me terug vrouwelijker en wilde dat in de verf zetten.

- Eva Tuytelaers

Na een paar maanden vond ik het leuk om mooiere exemplaren te dragen die ook wat ondersteuning geven door middel van een beugel. Je voelt je terug wat vrouwelijker en meer dan ‘mama’ alleen en dat mag in de verf worden gezet. Ondertussen draag ik zelden nog een voedingsbeha, waarschijnlijk omdat ik ze beu ben doordat ik ze zo vaak gedragen heb. Afgelopen zomer koos ik eerder voor felle kleuren of nude modellen die niet te groot zijn. De meeste voedingsbeha’s bedekken de hele borst en dat heb ik ook wel wat gehad nu. Sexy time is back! Ik heb trouwens niet de grootste borsten dus de meeste gewone beha’s kan ik wel even naar beneden schuiven tijdens het voeden. Je wordt daar ook handiger in.

Wisselde je vaak af in je borstvoedingslingerie? En heb je een voorkeur?

Naarmate de borstvoeding vlotter ging, hechtte ik meer belang aan goede ondersteuning én aan mooie bh’s. ‘Function over form’ maakte stilaan plaats voor ‘form equals function’. Ik droeg wel dagelijks een andere beha, zoals ik daarnet zei, omdat ik niet graag kompressen draag en toch gemakkelijk melk verloor.

Ik ben op dol kanten modellen en ik heb ook hele mooie voorgevormde met beugels van Mammae in mijn lade liggen. Belgische lingerie is sowieso top. Ik hoorde trouwens dat er binnenkort een nieuwe borstvoedingsbeha van Primadonna op de markt komt. Die zou ik graag eens testen!

*meer info over Mammae en PrimaDonna borstvoedingsbeha's vind je hier

Function over form maakte stilaan plaats voor form equal function

- Eva

Normaal draag ik een beha een aantal dagen of was ik hem niet meteen. Ik ervaar dat vaak wassen nu wél nodig is en dan merk je dat kwaliteit écht belangrijk is. De meer sexy exemplaren bewaar ik dan liever als ik een avondje ga stappen of als Kristof en ik eens wat qualitytime hebben.

Wat verkies je: een borstvoedingsbeha ’s nachts, een top zonder beugels of gewoon lekker niets?

Die eerste maanden was een beha absoluut nodig omdat ik anders in een plas melk wakker werd. Dit zou niet aangenaam geweest zijn, noch voor mezelf, noch voor Kristof, Ik droeg het liefst een borstvoedingsbeha zonder beugels, maar wel eentje die iets meer ondersteunt dan een gewone top (zoals deze van Anita). Later werd dat dan al eens een zachtere sportbeha en nadien gewoon een T-shirt omdat ik liefst zonder beha slaap.

Mijn borstvoedingslingerie speelde voor mij wel een belangrijke factor bij het voeden in het openbaar.

- Eva Tuytelaers

Wat is jouw ervaring met voeden ‘in het openbaar’? Is dat een belangrijke factor in de keuze van voedingslingerie?

Ik stond er wel bij stil, ja. Enerzijds wil ik dat een borstvoedingsbh goed ondersteunt en dat die mooi is onder mijn kledij. Tijdens de eerste maanden vond ik het anderzijds ook wel fijn dat het grootste deel van mijn borst bedekt bleef tijdens het voeden. Je bent wat onzekerder in het begin en lang niet zo handig. Dan is een beha die de borst bedekt aangenaam.

Wat vind jij heerlijk aan borstvoeding geven en wat vind je eerder een noodzakelijk kwaad?

Ik vind het heerlijk dat je altijd en overal ‘voeding’ bij de hand hebt. Plus; je melk is altijd op temperatuur én het is de beste voeding die je je kind kunt geven.
Een noodzakelijk kwaad? Jammer dat de papa geen borsten heeft.
hoewel…

Na de geboorte van Moses heb ik deze keer niet teveel advies aan verschillende personen gevraagd

- Eva

Zijn er zaken die je anders aanpakt bij Moses, door de ervaring met Helder?

Ik heb deze keer vooraf een workshop borstvoeding gevolgd. Na de bevalling heb ik ook niet teveel advies aan verschillende personen gevraagd, maar aan één vroedvrouw die ik goed kende. Wat ik altijd in mijn achterhoofd hield tijdens die eerste weken was: "zorg dat Moses juist aanhapt en corrigeer hem eventueel, laat hem zo vaak drinken als hij wil/kan, deels om je productie op te starten en deels ook gewoon om aan zijn noden te voldoen"

Ik ben nu al vergeten hoe pittig die eerste maanden voeden kunnen zijn, maar ik ben heel blij dat ik voldoende gemotiveerd was en volgehouden heb en er nu heel hard van geniet.

- Eva

Meer artikels

Over Borstvoeding En Borstvoedingslingerie - Artikel - Lingerie Ohlala

Deze lingerie draag je in SS21

Als het van ons afhangt gaan de koudere maanden snel over in de lentemaanden. Want dat betekent: een nieuw seizoen en dus nieuwe trends in lingerieland.

Grosso modo is er één grote trend waar je deze lente/zomer niet naast kan kijken: fluo.

Over Borstvoeding En Borstvoedingslingerie - Artikel - Lingerie Ohlala

Wat is een longline bh?

In 2021 is de longline bh hip en happening. De kans dat je het nu in Keulen hoort donderen is groot, maar als je hem ziet weet je ongetwijfeld over welk type beha het gaat.

Over Borstvoeding En Borstvoedingslingerie - Artikel - Lingerie Ohlala

De nieuwste badmode collectie bij Lingerie Ohlala

Na een turbulent jaar beseffen we meer dan ooit dat de trip belangrijker is dan de bestemming: schoonheid en kleur vind je overal. Laat je meevoeren door onze verrassende, hippe badmode met een luxueuze toets. Voor een ontspannende vakantie in de achtertuin, een rustig plekje in de zon met een lekker drankje erbij of een zomerse trip door eigen land. Laat die summervibes maar komen, we've got you covered!

Over Borstvoeding En Borstvoedingslingerie - Artikel - Lingerie Ohlala

Lockdownlingerie voor Valentijn

Binnen enkele dagen springen de rode hartjes uit onze computerschermen en worden we overstelpt met romantische tips en cadeaus. Als er één trend is die we bij Ohlala de afgelopen lockdownperiodes opmerkten, dan is het dat het allemaal wat pikanter mag.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Lingerie Ohlala maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier impliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer informatie
Telefoon
WhatsApp